Після класифікації COVID-19 Всесвітньої організації охорони здоров’я як пандемії та зростаючих обмежень, які встановлює уряд України для обмеження розповсюдження вірусу, багато підприємств переживають фінансові ризики, які можуть спричинити ці заходи.

Небезпека, що існує для бізнесу внаслідок цієї пандемії, полягає не лише в тому, що її робоча сила не здатна виконувати свої ролі, а в здатності виконувати контракти в умовах перспективи посилення обмежень громадського руху / зборів.

Здатність виконувати та отримувати виконання договорів є важливою для існування комерційних структур. Постійні поставки та отримання товарів та послуг забезпечують їх постійну прибутковість та виживання на конкурентному ринку.

Більшість контрактів майже неминуче потребуватиме людського елемента для їх виконання, будь то виробництво чи відвантаження товарів чи надання послуг. Якщо британський уряд дотримуватиметься керівництва своїх європейських колег у застосуванні обмежувальних заходів щодо громадського руху, людський елемент може бути нездатний виконати зобов’язання за контрактом.

Якщо сторона договору не виконує своїх зобов’язань, можна сказати, що вони порушують це, що спричиняє безперебійну перспективу судових процесів на додаток до втраченого доходу.

Що компанії слід робити?

Існують активні заходи, які бізнес може вжити для того, щоб спробувати пом’якшити фінансовий ризик, пов’язаний з актами уряду, що обмежують його можливість виконувати договірні зобов’язання:

Провести перегляд усіх діючих контрактів на поставку або отримання товарів / послуг, зокрема пунктів стосовно скасування або припинення зобов’язань сторін або пунктів “форс-мажор”.

Застереження форс-мажору діють для зняття зобов’язань сторін у разі виникнення тривожної події, яка перебуває поза контролем будь-якої сторони. Поняття форс-мажору не існує, якщо воно не включене в чітке положення (тобто воно не буде існувати в усних контрактах). За відсутності положення про форс-мажор, сторонам потрібно буде покладатися на доктрину фрустрації.

Закон фрустрації, подібно до форс-мажорних обставин, звільняє зобов’язання сторін у випадку, якщо договір не може бути виконаний втручальним актом, що робить те, що було домовлено про виконання, неможливо виконати. Хоча, замість припинення зобов’язань сторін, розчарування фактично закінчує контракт. Обсяг претензій на розчарування набагато вужчий, ніж встановлення форс-мажорних обставин відповідно до правильно складеного пункту, тобто менше шансів, що сторона буде успішною в цьому.

Провести огляд відповідних страхових полісів. Можуть бути обставини, за яких бізнес може вимагати частину або всі свої збитки, понесені в рамках існуючого страхового полісу.

Будьте в курсі всіх подій, як вони відбуваються. Багато пунктів форс-мажорних обставин містять вимогу щодо сповіщення, яка вимагає від потерпілої сторони повідомити іншу сторону, що вона прагне запустити це застереження.

Якщо ви маєте намір надати таке повідомлення, не забудьте дотримуватися вимог щодо повідомлення про це відповідно до відповідної договірної статті (якщо така є).

Розглянемо способи, яким наслідки невиконання договору можуть бути пом’якшені. Окрім обмеження впливу на прибуток бізнесу, врахування наслідків пом’якшення часто є вимогою вимагати непереборної сили.

Що може зробити Legal Group, щоб допомогти?

Наша корпоративна та комерційна команда має десятиліття поєднаного досвіду допомоги бізнесу в плануванні наперед, особливо в часи, коли майбутнє може бути неясним. Наша фірма може проводити огляд поточних контрактів на поставку чи послуги, а також будь-які страхові поліси, які може мати бізнес, надавати консультації з можливих питань та допомагати розробляти проекти угод з відповідними пунктами захисту від невизначених подій.

Зверніться до наших експертних юристів та адвокатів вже сьогодні, щоб побачити, як ми можемо вам допомогти.